určovací klíč (PDF, 580,5kB) >>>   

Modrásek východní - Pseudophilotes vicrama (Moore, 1865)


Délka předního křídla: 10-12 mm
Syn.: schiffermuelleri (Hemming, 1929)
Areál. Pontomediteránní. Ostrůvkovitě: východní Rakousko, Česká republika, východní Německo, Polsko, Pobaltí, jižní Finsko a přes východní část střední Evropy až po Čínu. V Evropě je velmi lokální, ohrožený a všude na ústupu.
Biotopy v ČR. Křovinaté skalní stepi a lesostepi, suché vyprahlé pastviny a stráně v teplých oblastech.
Živná rostlina housenek. Mateřídouška úzkolistá ( Thymus serpyllum ) a m. vejčitá ( T. pulegioides ).
Vývoj. Dvougenerační (duben – květen, červenec – začátek září). Samice klade vajíčka jednotlivě do květenství živné rostliny rostoucí na kamenitých místech se sporým vegetačním krytem. Larva požírá květy, je fakultativně myrmekofilní, přezimuje kukla.
Chování. Dosud studováno pouze v jihozápadním Finsku. Populace sedentární, ostře ohraničené a nepočetné. Jedinci mají velmi malou disperzní schopnost (samci průměrně 100 metrů, samice jsou schopny delších přeletů). Imága jsou v terénu nenápadná, létají pomalu a nízko nad porosty mateřídoušky, kde také sají nektar. Protandrický, samci vyhledávají samice patrolováním.
Podobné druhy v ČR. Modrásek černočárný ( Pseudophilotes baton ), který však žije pouze v jižních a jihozápadních Čechách, kde naopak chybí m. východní. Jejich rozlišení je možné pouze na základě studia genitálií.
Rozšíření v ČR. Vždy velmi lokální v teplých oblastech, na většině lokalit vymizel. V současnosti je častější pouze v okolí Prahy (údolí Berounky) a Českém krasu, pak jen několik izolovaných populací v Českém středohoří a Žatecku. Na Moravě vymřel z většiny lokalit, bezprostředně ohrožen vyhynutím. V současnosti pouze několik údajů z jižní Moravy; ojedinělý nález na Kosíři u Prostějova a staré hlášení z okolí Moravské Třebové jsou nejsevernější nálezy z Moravy.
Ohrožení a ochrana. Kriticky ohrožený druh. Je existenčně vázán na kamenitá xerotermní stanoviště bez zapojené vegetace a s roztroušenými polštáři mateřídoušky. Na stepních lokalitách, kde chybí dostatečná plocha nejranějších sukcesních stadií, druh velice rychle mizí. Ve Finsku se modrásek východní v první polovině 20. století vyskytoval na více než dvaceti lokalitách a v 80. letech už pouze na jedné. Četné lesní požáry a nově vytvořený vojenský prostor tam zajistily množství otevřených disturbovaných ploch bez vegetace. Odtud byl motýl úspěšně reintrodukován v polovině 90. let na stanoviště do té doby zarostlé borovým lesem (před repatriací byl borový les nemilosrdně vykácen a ponechaly se jen solitérní stromy). Obdobný manamegent je nutné prosadit na všech našich lokalitách. Pouhé prořezávaní keřů a sečení stepních lokalit nemůže zcela nahradit přímé narušování drnu, na něž je druh existenčně vázaný. Proto je na místech výskytu nutno zajistit extenzivní pastvu (malá stádečka dobytka, nejlépe kozy) a podporovat intenzivní sešlap. Zkušenosti z Finska ukazují na vhodnost občasného řízeného vypalování v zimních měsících.


- výskyt do roku 1950, - výskyt 1951-1980, - výskyt 1981-1994, - výskyt 1995-2001

Fotogalerie

Imága

Samec, Čechy, Praha, 2010. Foto T. Bílek
Samec, Čechy, Praha, 2010. Foto T. Bílek
Samice, okolí Prahy, květen 2010. Foto M. Vojtíšek
Samice, okolí Prahy, květen 2010. Foto M. Vojtíšek
Samec, okolí Prahy, květen 2010. Foto M. Vojtíšek
Samec, okolí Prahy, květen 2010. Foto M. Vojtíšek
Samec, okolí Prahy, květen 2010. Foto M. Vojtíšek
Samec, okolí Prahy, květen 2010. Foto M. Vojtíšek
Samice, okolí Prahy, 2008. Foto M. Zlatník
Samice, okolí Prahy, 2008. Foto M. Zlatník
Samec, okolí Prahy, 2008. Foto Z. Hanč
Samec, okolí Prahy, 2008. Foto Z. Hanč
Samec, okolí Prahy, 2008. Foto Z. Hanč
Samec, okolí Prahy, 2008. Foto Z. Hanč
Samec, jižní Slovensko. Foto M. Hrouzek
Samec, jižní Slovensko. Foto M. Hrouzek
Samec, Čechy, 2007. Foto M. Vostrý
Samec, Čechy, 2007. Foto M. Vostrý
Samec, Čechy, 2007. Foto M. Vostrý
Samec, Čechy, 2007. Foto M. Vostrý

Kopulace

Kopulace, samec vlevo, Praha, 27.4.2014. Foto V. Hotárek
Kopulace, samec vlevo, Praha, 27.4.2014. Foto V. Hotárek
---